Deca izložena riziku - Dr Hans Dil


KAKO PODIZATI ZDRAVU DECU?

Novija istraživanja ne donose dobre vesti. “Srčane bolesti započinju još u detinjstvu”, izveštava američki Nacionalni institut za zdravlje. Nedavno ispitivanje izvršeno na 360 nasumice izabrane dece od 7 do 12 godina pokazalo je da 98% njih već ima tri ili više rizičnih uzročnika za obolevanje od tih bolesti! 

ALI MI STALNO SLUŠAMO O TOME KAKO LJUDI POSTAJU SVE ZDRAVIJI! 

Individualno gledajući, to je ponekad i tačno. Naime, ima pojedinaca koji se bave vežbanjem, gube na težini i prestaju da puše, ali su to uglavnom odrasle osobe. Kod dece se susrećemo s drugačijim činjenicama. “Od ranih 1960-ih godina opšte zdravlje adolescenata se pogoršava”, kaže Američka pedijatrijska akademija. “Današnja su deca mlitava. Nemaju odgovarajući kardiovaskularni tonus. Ona nisu u dobroj telesnoj kondiciji.” 

PREVIŠE GLEDANJA TELEVIZIJE? 

Ta navika nesumnjivo ostavlja duboke tragove. Sedenje pred televizorom oduzima vreme za telesne aktivnosti poput vo`nje biciklom, klizanja, košarke ili penjanja uz stepenice, koje su preko potrebne za zdrav rast i razvoj organizma i pravilno sagorevanje unesenih kalorija. Na taj se način stvaraju idealni uslovi za nakupljanje prekomerne telesne težine, koja je sama po sebi rizični faktor za povišenje holesterola u krvi i razvoj srčanih bolesti. Profesori fiziologije vežbanja upozoravaju da će dete koje se danas zavalilo na kauč, sutra biti kandidat za gojaznu osobu.

ZAR ČASOVI FIZIČKE KULTURE U ŠKOLI NE POMAŽU?

Najčešće je sat-dva fizičke kulture sedmično prekratko vreme za stvaranje zdrave navike i sprečavanje spomenutih negativnih posledica telesne neaktivnosti.

ŠTA REĆI O DEČIJIM NAVIKAMA ISHRANE?

S obzirom na to da 9 od 10 reklama prehrambenih namirnica na televizijskim programima veliča rafinisane proizvode bogate šećerom, masnoćama i solju, televizija značajno utiče na negativni izbor hrane kod dece od najranijih dana. U velikom broju naših domova, uz užurbani moderan način života i prezaposlenu majku, danas su domaća kuhinja i zajednićki porodični obroci pravi izuzetak. Oni su zamenjeni brzo spravljenom, gotovom hranom i prerađenim namirnicama. Osim toga, većina srednjoškolaca svoju potrebu za užinom zadovoljava proizvodima u obliku slatkiša, pica ili sendviča kupljenih na kioscima.

ZAR JE BAŠ SVE TAKO CRNO?

Ne, nipošto! U celoj ovoj priči postoji svetla tačka. Naime, deca su vrlo poučljiva stvorenja. I što pre započnemo s poučavanjem, to bolje. Evo nekoliko saveta za pravovremenu izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod dece: 
- Neka dete svakodnevno najmanje sat vremena učestvuje u nekoj igri koja zahteva telesnu aktivnost i neka to po mogućnosti bude izvan kuće, na svežem vazduhu. 
- Naučite dete na tri dnevna obroka koje će jesti svakoga dana u isto vreme i koji će obilovati žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Obeshrabrite naviku posezanja za slatkišima pa će imati bolji apetit za zdravu hranu u vreme obroka. Ako je potreban međuobrok, ponudite mu sveži plod voća. 
- Neka se nauči da pije obilje čiste vode. Gazirana pića maksimalno izbegavajte. 
- Kontrolišite gledanje televizije. Sati koje dete provodi gledajući televiziju direktno su povezani s porastom telesne težine, kao i podizanjem nivoa holesterola u krvi. 
- Osigurajte detetu dovoljno odmora. Mnoga deca su hronično umorna - što nije ni čudo ako se prisetimo da tinejdžeri najbolje funkcišu nakon 9 sati noćnog sna, a da je mlađima potreban i duži odmor. Stavite decu dovoljno rano u krevet kako bi se spontano probudila na vreme za zdrav doručak. 
- Negujte čitavu lepezu različitih zanimljivih aktivnosti, od poseta biblioteci, časova muzičkog obrazovanja, poučavanja iz likovne umetnosti ili ručnog rada, do različitih hobija, sportskih treninga i porodičnih izleta. Deca koja provode vreme sa svojim roditeljima i razviju duboke duhovne korene, doživljavaju manje stresa i boljeg su mentalnog zdravlja. 
- Budite deci dobar primer. Životne odluke koje donosite iz dana u dan najjače su odrednice ponašanja vaće dece u budućnosti.

VREDI LI TRUDA?

“Vežbanje može biti zabavno”, reći će vam svaki sportista. “Držite se podalje od beskorisne hrane, ustanite s kauča, isključite kompjutersku igru, ugasite televizor, izađite i budite fizički aktivni.

KAKAO VASPITATI DOBRU DECU?

- Budite im dobri roditelji, budite pravi primer. 
- Održavajte doslednu sveobuhvatnu disciplinu. 
- Jasno im objasnite granice i očekivanja. 
- Učite ih rano odgovornosti. 
- Neka rade za novac. 
- Negujte dobar odnos sa svojom decom. 
- Razmišljajte s njima pozitivno. 
- Poučavajte ih duhovnim vrednostima. 
- Zabavljajte se zajedno. 
- Naučite da ih saslušate. 
- Volite ih bezuslovno, to im pokažite.

PIMENA

Vreme provedeno sa decom izgraduje veće međusobno poverenje i bolju komunikaciju. Poučavanje i prikazivanje duhovnih vrednosti vlas titim primerom učvršćuje njihove duhovne korene. Deci su oni preko potrebni za uspešno savladavanje stresa odrastanja i za sazrevanje u uravnotežene, umno zdrave osobe.