Dnevni unos vode

Prisiljavati telo da funkcioniše sa ograničenom količinom tečnosti slično je pokušaju pranja suda u šoljici vode. Kada ne pijete dovoljno vode, telo mora izlučivati otpadne tvari u mnogo koncentrisanijem obliku uzrokujući time neugodan miris znoja i mokraće, kao i neugodan zadah iz usta.

ZAR VEĆINA LJUDI NE DOBIJA POTREBNU VODU? 

Kaže se da Francuzi ne piju vodu, već samo vino. Mi se tome smeškamo, ali bismo i sami mogli izreći sličnu izjavu i za našu zemlju. Naša se deca utapaju u gaziranim i ostalim bezalkoholnim pićima - ona su im postala glavni napitak. Prosečni tinejdžer popije dve do tri limenke tih napitaka na dan, neki čak i šest-sedam. Mnogi odrasli piju više piva od vode. Uz to se pije mnogo čaja, kafe i drugih pića. Kad sledeći put dođete u restoran, pogledajte što se događa za vreme obroka. Konobar će vas obično poslužiti čašom hladne vode i onda u očekivanju pitati: “Šta žete popiti?” Koliko čaša, obične pitke vode popije prosečni stanovnik naše zemlje? Za mnoge bismo mogli s pravom odgovoriti – nijednu.

JE LI VAŽNO ŠTA PIJEM? SVA PIĆA SADRŽE VODU, ZAR NE?

Ljudski organizam sadrži oko 70% vode i naši bubrezi dnevno pročiste gotovo 176 litara krvi. Da u nama ne postoji taj izuzetni sistem prikupljanja otpadnih materija, svi bismo izgledali poput smežuranog suvog grožđa. Zašto je ta bezbojna materija bez ukusa, kalorija i soli toliko potrebna telu? Odgovor leži u fiziološkom delovanju organizma. Voda je za telo isto što i ulje za automobilski motor. Ona je čudotvorno mazivo koje omogućuje rad svih organa. Popijena voda telu je potrebna za obavljanje svih život nih procesa. 

Međutim, ukoliko pijemo druga pića umesto vode, nastaju određeni problemi. Naime, ostali napitci sadrže kalorije koje treba svariti kao hranu. Te kalorije mogu proizvesti masnoće, podstaknuti kolebanja nivoa šećera u krvi i usporiti varenje. Mnoga pića povećavaju kiselost u želucu. Neka poznata gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja podstiče izlučivanje kalcijuma iz organizma, čime pridonose nastanku krhkih kostiju. Šećer iz tih napitaka zahteva dodatnu vodu za preradu. Nedavne studije su pokazale da kofein i alkohol dehidriraju telo zato što deluju kao diuretici. To može pridoneti umoru, suvoj koži, lošem varenju i glavoboljama. Rešenje? Na svako alkoholno piće, na svaku šoljicu kafe, na svako kola piće svakako popijte još čašu vode ili, još bolje, maksimalno smanjite njihovu upotrebu i pijte samo čistu vodu.

REŠAVAJU LI DIJETALNI NAPICI OVE PROBLEME?

Dijetalni napitci ne sadrže šećer, ali nisu preporučljivi za upotrebu zbog drugih sastojaka. Gotovo svi napitci, sa šećerom ili bez njega, sadrže hemikalije koje se dodaju zbog boje, ukusa, konzerviranja i drugih razloga. Neke od njih mogu nadražiti osetljivi zid želuca, a druge opterećuju jetru i bubrege koji se moraju pobrinuti za njihovu detoksikaciju i izlučivanje iz organizma. Pijenje vode uklanja sve ove probleme. U vodi nema dodatnih kalorija koje usporavaju varenje ili debljaju. U njoj nema nadražujućih sredstava koja će uticati na osetljivu sluzokožu sistema za varenje i sadrži najmanju količinu hemikalija koje bi bile pretnja za osetljivu telesnu mašinu. Voda ne sadrži kofein, svugde je ima i jeftina je.

KOLIKO VODE TREBA PITI NA DAN?

Pijte toliko da mokraća bude svetla. Telo dnevno gubi oko 10 do 12 čaša vode preko kože, pluća, mokraće i izmeta. Hrana osigurava dve do četiri čaše vode, što znači da još trebamo popiti oko 8 čaša vode. Naviknite se piti dosta vode. Pijte kad ustanete, tokom prepodneva i poslepodne. Čaša popijene vode deluje poput unutarnjeg tuširanja. Ona ispira želudac i priprema ga za rad. Započnite dan na najbolji način. U prvu jutarnju čašu vode možete iscediti nešto limunovog soka. Zatim tokom prepodnevnih i poslepodnevnih pauza posegnite za čašom vode i popijte je na zadovoljstvo svoga tela. U iskušenju ste da posegnete za nekom grickalicom? Zamenite je čašom vode. Ona će učiniti čuda u vama! Voda je savršeno piće, jedan od najvećih životnih blagoslova. Kad vas sledeći put zapitaju: “Želite li nešto popiti?” odgovorite ponosno: “Da, čašu vode, molim.”

- 5 čaša da biste preživeli 
- 8 čaša da biste se dobro osećali 
- 10 čaša za podmlađivanje

PRIMENA

Danas pijemo više gaziranih, bezalkoholnih i alkoholnih pića od vode. Ove zamene za vodu opterećuju organizam kalorijama i različitim hemikalijama, a mogu poremetiti i proces varenja. Da bi telo pravilno funkcionisalo, potrebna mu je čista voda. Kada poželite osveženje, izaberite pravu stvar – vodu!

ZAPOČNITE RANO UJUTRU

Jedan od načina da zadovoljite dnevne potrebe za vodom jeste da popijete dve čaše odmah ujutru, čim se probudite. Učinite to pre nego što počnete sa svakodnevnim aktivnostima. Sa te dve čaše popijene vode preostaje vam još samo šest čaša tokom dana. To svako može postići. Ako budete čekali da ožednite, verovatno nećete dobiti dovoljno vode.


Dr Hans Dil