Nekoliko reči o vežbanju

Kad god mnogo hodate, vi već dobro vežbate. Ali za srce, pluća i arterije, jako je dobro imati nešto energičniju, a kraću vežbu od hodanja. Preporučujem aerobik vežbe, vežbe gde koristimo mnogo kiseonika. Treba početi polako, jer ako niste vežbali 5, 10 ili 20 godina, onda niste u kondiciji. Potrebne su vam sedmice i meseci vežbanja da se vratite u kondiciju. Vežbe treba da traju najmanje 30 minuta, a bolje je ako traju 45. Treba duboko disati, preznojiti se i podići puls iznad 120 u minuti. Gledajte da se zadišete da ne možete da izgovorite nijednu rečenicu izmedju udisaja. To ćete moći ako su vežbe naporne i brze, pa možete da izgovorite samo po jednu reč. A kad bude tako, onda usporite. 

Da bi mast iz organizma sagorela, i da bi bili dobro snabdeveni kiseonikom, najbolje su aerobik vežbe. Dobro je ponekad imati energične, naporne vežbe. Ali moramo biti sigurni da smo fizički za to sposobni i da se nećemo povrediti. Možda je potrebno da nas prvo pregleda lekar. Niz vežbi je jako dobro za naše telo. Izaberite one koje vam se najviše svidjaju. Plivanje, trčanje, aerobik, vožnja biciklom, šetanje, preskakanje konopca. Naše telo treba tada da bude neprestano u pokretu. Pluća i srce moraju da rade i da pumpaju krv. Treba vežbati najmanje 3 puta sedmično. Pri vežbanju naš metabolizam raste (to se zove BMR), i treba da ostane takav 48 sati. 
 Ako napravimo veću pauzu, metabolizam opet opada. On mora ostati na nivou, da bismo uvek imali energije i bili jaki. Vežbanje se zato preporučuje najmanje svaki drugi dan. Ako je napolju loše vreme, možete vežbati i unutra. Neki će se izgovarati: "Vreme je danas ružno i ne mogu da vežbam." Zato imajte plan kako da vežbate i unutra, u zatvorenom. Ali, uvek je bolje i za telo i za um vežbati napolju, na suncu i vazduhu. 

Dobro je da još neko uvek ide sa vama. Kad posustanete, vaš partner će vam reci: "Hajde, izdrži jos malo, nastavi." Ja često putujem i nemam partnera, pa nosim kasetofon i muziku uz koju vežbam. Imam mnogo različite muzike, pa sam uvek raspoložen za vežbanje. Šetnja je najsigurnija vežba, i za nju je svako od nas sposoban. Želim da vas ohrabrim da počnete sa nekom vrstom vežbanja, najenergičnije što možete, najmanje 3 puta sedmično.

Dr Pol Volk