Zašto gubimo kalcijum?

U SAD mnogi ljudi kupuju preparate kalcijuma, jer su im kosti u lošem stanju. Mnogi pate od osteoporoze. Zato se starijim ženama preporučuje da piju dosta mleka. Da li je time problem rešen? Ne! Postaje još gore. Piti mleko nije rešenje. Postoje brojni razlozi zašto telo gubi kalcijum.

Dizanje tegova (koje uljkučuje prevelike težine) je jedan razlog. Zatim, ako mnogo sedite i kosti ne nose teret, ono što ne koristite - to gubite. Kosti neće biti tako jake. Telo je vrlo osmišljena mašina. Ako ne koristite kosti, telo neće puno ulagati u njih . Telo ce misliti da nam nisu tako važne. Zato moramo da vežbamo, ili šetamo, hodamo. Gubitak kalcijuma nastaje i zbog preterane upotrebe belančevina (meso i mlečni proizvodi).

Visok nivo životinjskih proteina čini da gubimo kalcijum putem urina. I fosforna kiselina u gaziranim pićima dovodi do gubitka kalcijuma. Čokolada blokira kalcijum tako da telo ne može da ga absorbuje. Dakle, imamo probleme sa kalcijumom ako jedemo čokoladu, pijemo gazirana pića, jedemo meso i mlečne proizvode. Izbegavajte ovakvu hranu, a jedite biljke da bi imali jake kosti kao slonovi, nosorozi i žirafe. Jedite voće, povrće, orašaste plodove i žitarice.

Dr Pol Volk