Želudac i lekovito bilje

U ovom izlaganju navešćemo vam par lekovitih biljaka koje vam mogu pomoći kod želudačnih problema, uključujući mučnine, povišenu kiselinu, loše varanje hrane itd. Neke od ovih biljaka su vam verovatno već poznate:

Matičnjak je poznat po svom ulju koje ima umirujuća dejstva na sluzokožu, ali i po citrolu koji deluje protiv grčeva. Reguliše proces lučenja žuči, sprečava razvoj bakterija i nagona za povračanje. Efikasan je kod upale ždrela i grkljana, sluznice želuca i creva.
Kamilica sadrži supstance koje sprečavaju zapaljenske procese, nadimanje i gasove. Ima umirujuća svojstva na čitav digestivni sistem. Umiruje desni, jednjak i sluzokožu želuca.

Morač pomaže odstranjivanje svega što jetra i žučna kesa izbace i ublažava grčeve, iritacije i nadimanje.

Sladić je vrlo lekovita biljka koja ima primenu
kod raznih oboljenja. Njegova jedinjenja su heterozidi i kisele materije kojima deluje ne samo kod plućnih bolesti već i na probleme sa želucem i kod svih upalnih procesa. Umiruje upaljenu sluzokožu, podstiče iskašljavanje i reguliše hormone.

Hajdučka trava ima umirujuće i antiinflamatorno dejstvo, sprečava zapaljenske procese, dezinfekciono je sredstvo. Spolja se koristi kod opekotina, gnojnih rana, čira, ekcema, i u vidu kupke ili kompresa.

Ulje mente Neverovatna je lekovitost i širina primene biljnih ulja, pogotovo ulja mente. Svojim isparljivim jedinjenjima ubija bakterije, smiruje tkivo, osvežava dah i otvara bronhije. Koristi se i kod upalnih procesa na koži, glavobolja, poboljšanja apetita itd.