Lekovito bilje za dobru funkciju jetre i žuči

Upoznajte se i vi sa najboljim lekovitim biljem koje može poboljšati funkciju vaše jetre i žuči. Ovo lekovito bilje vam može biti od velike pomoći u čišćenju ovih organa.

- Šareni čkalj je najvažnija biljka za jačanje i regeneraciju jetre. Hemijska jedinjenja iz ove biljke štite ćelije jetre od propadanja, ublažavaju upalne procese i tako ubrzavaju proces oporavka. 

- Pelin svojim gorkim supstancama stimuliše jetru na rad i ubrzava protok žuči kroz žučne kanale. Pelin je ujedno i najbolja biljka za uništavanje parazita koji se mogu naći u jetri i krvi. 

- Kleka je pored svojih antireumatskih i diuretskih svojstava poznata i kao biljka koja sanira infekcijske procese, kako u žučnoj kesi, tako i u bubrezima i bešici. 

- Đumbir pokreće cirkulaciju krvi kroz jetru i stimuliše kontrakcije žučne kese. 

- Morač pomaže odstranjivanje svega što jetra i žučna kesa izbace, i ublažava grčeve i nadimanje. 

- Lincura blagotvorno deluje na pankreas i lučenje žučnih kiselina. Ublažava probleme sa želucem i varenjem. 

- Maslačak sadrži sastojke koji ishranjuju ćelije jetre i regulišu njen rad.
      

Od ovih biljaka možete napraviti i tinkturu, tako što ćete ih staviti u blender i miksovati u alkoholnom rastvoru od 30 do 40%, zatim sipati u teglu, dobro zatvoriti i mućkati narednih 10 do 15 dana, 2 do 3 puta na dan, po nekoliko sekundi. Nakon toga je procediti i dobiti savršenu tinkturu za vašu jetru i žuč.