Recept za prirodno mleko od riže


Mleko od riže iliti pirinča (pirinčano mleko, rižino mleko, itd.) je odlična zamena za kravlje mleko. I naravo, bez bilo kakvih antibiotika i aflatoksina je.

Možete ga uglavnom kupiti u prodavnicama zdrave hrane ali s obzirom na njegove sastojke, ovo “mleko” je preskupo. Uzmite u obzir koje namirnice su potrebene za njega: pirinač i voda. Možda i so. Sada više nemate izgovora za sopstveno mleko od riže.

 

Potrebni alati: 
- sito
- levak
- blender (ili ručni mikser).
 

Sastojci (za oko litar mleka): 

-3/4 šolje riže 
-voda 
-so (zasladjivač, aroma vanile po izboru)
 

Priprema:  

Sipajte 2 dl vode u posudu i skuvajte rižu. Skuvanu rižu (kada nabubri, imaćete oko 2 šolje kuvane riže) sipajte u blender i dodajte još 6 šolja vode. Dodajte so (i ostale sastojke ako želite). Ceo proces možete i odraditi iz 2 puta, ako nemate blender (ručnim mikserom u posudi, trajeće vam duže). Blendujte dok vam se ne učini da riže tj. grudvica skoro više uopšte nema. U flašu, pomoću levka i sita, sipajte mleko. To malo riže što vam ostane u situ možete baciti.Kada sipate u čašu možete posuti cimetom. Mleko čuvajte u frizideru nekoliko dana. Koristite ga svugde gde biste koristili i druga mleka.