Biljna ili životinjska hrana?


Svakodnevno slušamo priče o zdravoj ishrani i zdravom načinu života, i vrlo često čujemo postavljena pitanja kao što su:''Šta je zdravije? Meso ili biljna hrana? Da li treba biti vegan, vegetarijanac ili mesojed?'' U ovakvim situacijama, skoro uvek, dobijamo odgovore poput:''Meso nam je potrebnom da bi preživeli, meso ima sve esencijalne aminokiseline. Ako su meso i mlečni proizvodi zatrovani, onda je bilje isto toliko zatrovano raznim pesticidima itd...''

ŠTA JE ONDA ISTINA? ŠTA JE ZDRAVIJE ZA ČOVEKA?

Hajde da krenemo od početka, šta sve imamo u bilju a šta u namirnicama životinjskog porekla? Ovo je sjajno pitanje za one koji su još u dilemi, i nisu još sigurni šta je opasnije ili šta je zdravije za čoveka.

Pogledaćemo prvo šta sadrži prvostepena, biljna hrana a onda ćemo se bazirati i na namirnice životinjskog porekla (drugostepenu hranu). U biljnoj hrani, prvostepenoj hrani,  imamo ugljene hidrate koji su glavno gorivo za energiju i rad.  Biljna hrana sadrži proteine koji su namenjeni za čoveka, za izdranju tkiva i mišića, imamo vitamine iz prve ruke, minerale iz prve ruke. Takođe sadrži nezasićene masti, odnosno dobre masti za naš organizam. Tu imamo i vlakna koja su namenjena za čišćenje naših creva a samim tim i celog našeg organizma, i predpostavimo da ove biljke sadrže odrđenu količinu pesticida, dakle da predpostavimo da je ta hrana prskana.

A sada ćemo se pozabaviti drugostepenom hranom. U namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, mlečni proizvodi i jaja nema ugljenih hidrata koje su glavno gorivo za čoveka. Ova hrana sadrži protein koji je otrovan za naš organizam. Vitamine i minerale dobijamo iz druge ruke, znači putem posrednika, jer životinje takođe jedu biljnu hranu ili druge životinje. Takođe, unosimo zasićene masti koje su loše za nas. Hrana životinjskog porekla uopšte ne sadrži vlakna koja su bitna za čišćenje naših creva i našeg organizma. A sad slede supstance koje su jako opasne za naš organizam (i ako je ovo predhodno već bilo dovoljno) a to su, holesterol, antibiotici, hormoni i akumulirani otrovi koje životinje sadrže u svojim tkivima. 

ZAKLJUČAK  

Dakle, šta smo zaključili ovim? Kada pogledamo biljnu hranu koja je prskana i kada to uporedimo sa životinjskom hranom, opet je biljna hrana prirodnija za nas i zdravija. 

 Creva 1   Bubrezi-bešika   Detoks tinktura   Srce tinktura