Hidroterapija - Dr Ričard Šulc


Nakon nekoliko godina rada u lečenju ljudi, postalo mi je jasno da u slučaju svake bolesti dolazi do neke vrste začepljenja i izolacije obolelog dela od ostatka tela. Može biti reč o začepljenju, blokadi krvotoka, zbog čega krv ne može da prenese kiseonik i hranljive sastojke potrebne vašim ćelijama da se obnove i održe vas zdravim, ili je možda reč o blokadi protoka limfe. Limfa prenosi imuno-ćelije u obolele delove tela da ih izleči, i otklanja otpadne materije iz ćelija. Zatim, može doći i do blokade nervnih signala; može doći do mišićnih grčeva kojima se zaustavlja svaki vid cirkulacije; ili čak do duhovne ili emocionalne „blokade“, odnosno, do odsustva ljubavi i nagomilavanja besa i mržnje. Za jednu stvar sam siguran, a to je da u svakom obolelom delu tela postoji neka vrsta duhovne, emocionalne ili fizičke blokade. 

Tokom 20 godina rada u lečenju ljudi i ispitivanju brojnih terapija, ništa se nije pokazalo boljim i efikasnijim u razbijanju te blokade i oživljavanja obolelog dela tela od hidroterapijske primene hladne i vruće vode. Uzrok svih bolesti je u nekoj vrsti blokade, u limfi, u ishrani ćelija, u organima za varenje, u organima za izlučivanje, u emocijama, ili nečemu drugom. Ako se otkloni ta blokada, vratiće se energija u telo i odmah će početi proces izlečenja.

KRATKA ISTORIJA HIDROTERAPIJE

I u najstarijoj medicinskoj i naučnoj literaturi, čak iz doba drevnih civilizacija Mesopotamije, Indije, Egipta i Kine, postoje beleške o upotrebi vruće i hladne vode za lečenje ljudi. Te terapije su stare 5.000-6.000 godina. U 18. veku u zemljama Srednje Evrope mnogi su primenjivali hidroterapiju za lečenje raznih bolesti, naročito onih koje nijedan drugi lekar, bilo prirodne ili konvencionalne medicine, nije mogao da izleči. To je postalo važan deo evropske prirodne medicine. Do 19. veka primena hidroterapije se proširila po celoj Evropi i Americi. Centri za hidroterapiju su podizani svuda po svetu, od Malverna u Engleskoj i Spae u Belgiji, do Badena u Nemačkoj i Hot Springsa u Arkanzasu. Svi ti centri su bili poznati po lečenju „neizlečivih“ bolesti kod kojih nije pomagala nijedna druga terapija.

Jedan veliki evropski lekar prirodne medicine, Dr Benedikt Last, čak je i stvorio terapiju zvanu „metoda pranja krvi“, i napisao knjigu o tome pod istim nazivom. To je bila 8-satna terapija, osam uzastopnih sati primene hidroterapije. Najveći deo tog vremena se primenjivao tuš hladne vode. Tako da ako neko misli da ja preterujem u svom načinu lečenja, onda znajte da bih se ja računao kao „blaga“ ili „srednja kategorija“ u poređenju sa ovim centrima za hidroterapiju iz 19. veka. U nekim od tih lečilišta su ljude doslovno postavljali uza zid i onda ih prskali ledenom vodom iz creva. To možda deluje kao radikalna metoda, ali uopšte nije u poređenju sa operacijom, hemoterapijom ili zračenjem.

MOĆ VRUĆE I HLADNE VODE I KAKO ONA DELUJE

Postoji mnogo različitih načina da se pojača cirkulacija u začepljenom i obolelom delu tela. Postoji lekovito bilje koje pojačava protok krvi, poput ljute paprike i đumbira. Postoje i biljke koje se mogu koristiti za razređivanje krvi, poput belog luka. Beli luk čak razređuje i limfnu tečnost, pa poboljšava protok limfe. Postoji i „limfna masaža“, razne vrste švedske masaže, koje podstiču pokretanje tečnosti u telu, zatim, obična masaža, fizička aktivnost i vežbe, sve to pokreće mišiće i stimuliše nervni sistem. Postoji i hrana koja je posebno dobra za nerve i mišiće. Tu su i razne terapije za lečenje emocionalnih stanja. Čovek može upražnjavati molitvu za probleme duhovne prirode. Ali od svih ovih metoda lečenja zajedno, u mom lečilištu kao najbolja i najefikasnija metoda za pokretanje krvi pokazala se primena vruće i hladne vode.

VRUĆA VODA

Vruća voda, ili bilo šta drugo vruće, kada se primeni na površinu tela, širi kapilare i vene, i izvlači krv iz dubljih tkiva do površine. Momentalno dolazi do promene krvotoka i podizanja ka površini. Takođe, time se opuštaju mišići, pa se poboljšava i protok limfe, koja dalje otklanja pritisak sa nerava i omogućava bolji protok nervnih signala. Vruća voda ima i fizičko i emocionalno umirujuće dejstvo. Dakle, ona izvlači krv na površinu i poboljšava krvotok, i umiruje telo i opušta mišiće, time poboljšavajući protok limfe i nervnih signala.

HLADNA VODA

Primena hladne vode na površinu tela ima potpuno suprotno dejstvo. Ona smanjuje kapilare i vene na površini tela i odvodi krv dublje u telo, dakle pomera krv u suprotnom smeru. Kontrahuje mišiće i time odvodi i limfu iz tog dela tela. Ne umiruje nerve, već ih nadražuje i okrepljuje. Razbuđuje vas. Ima suprotno fizičko i emocionalno dejstvo od toplote.

VRUĆA I HLADNA VODA

Vruća voda može da se primenjuje za opuštanje tokom kupke, a hladna za razbuđivanje pri tuširanju, ali i u svrhu lečenja bolesti hidroterapijom. Jedan od najboljih načina da se razbije „blokada“ u obolelom delu tela i da se izleči bolest jeste da se krv što brže dovodi u taj deo tela i odvodi od njega, a tako isto i za limfu; i mišići da se brzo kontrahuju i opuštaju, a nervi da se brzo čas stimulišu, čas smiruju; da se brzo čas razbuđujete, a čas uspavljujete. Ovo je najbolji način da se deluje i na krvotok, i na protok limfe, i na nerve, i na mišiće, i na emocije. Tretman sa vrućom i hladnom vodom je jači lek od bilo koje lekovite biljke, tretmana sa ljutom paprikom, ili psihoterapije. Uverio sam se da taj tretman doslovno pomera gore i planine.

TUŠIRANJE VRUĆOM I HLADNOM VODOM

Učestalost: Za sve važi – 1-3 puta dnevno. U svom lečilištu sam razvio metodu tuširanja vrućom i hladnom vodom, radi stimulacije krvotoka u obolelom delu tela i njegovog izlečenja. Moji pacijenti su primenjivali ovu metodu za sve, od obične modrice i povređenog kuka, do raka na dojci.

OVA TEHNIKA JE JEDNOSTAVNO

Dok se tuširate prijatnom, toplom vodom, odvrnite slavinu na najvreliju vodu koju možete da podnesete, a tuš usmerite ka „blokiranom“ ili povređenom delu tela. Tako držite oko minut, a onda odvrnite slavinu na hladnu vodu, i držite tako 15-30 sekundi. To će biti šok, da, ali tako treba. Ako ćete zadrhtati od toga, slobodno drhite! Ako hoćete da zaplačete, slobodno plačite! Ako vam je potrebno da vičete, slobodno vičite! I ako vam se mokri, slobodno mokrite, jer ste ionako pod tušem. Sumnjam da neko može podneti primenu ovakve vruće i hladne vode, a da ne vikne. Slobodno viknite! Zatim, nakon primene hladne vode od oko 30 sekundi, postepeno odvrćite slavinu nazad na vruću vodu, dok ne postane najvrelija koju možete da podnesete, i tako držite oko minut. Posle tog minuta brzo odvrnite nazad na najhladniju. Suština je da „iznenadite“ organizam. Postupak smenjivanja vruće i hladne vode ponavljajte sedam puta. Ujutru tuširanje završite sa hladnom vodom, da bi vas razbudila, a uveče završite sa vrućom vodom, da bi vas opustila. Ceo postupak traje samo 10-15 minuta, ali kada se završi, osećaćete se kao ponovo rođeni. Tuširanje vrućom i hladnom vodom možete ponoviti istog dana, ili možete obaviti samo deo tog postupka, primenjujući vruću i hladnu vodu direktno na oboleli deo tela.

Tuš vruće i hladne vode primenjujte naročito na oboleli deo tela, koji treba energično da masirate. Ako vam nije dostupan tuš, upotrebite maštu: Možda možete sedeti u lavoru sa vrućom i sa hladnom vodom. Ili koristite vruće i ledene obloge ako treba. Mnogo puta se desi da ako ovu metodu primenite u roku od 10 minuta nakon povrede, nećete više osećati bol, niti će čak biti modrica. Ako patite od nekog degenerativnog oboljenja, poput raka dojke, onda treba da primenjujete ovu metodu tri puta dnevno, i naravno, da masirate oboleli deo tela i primenjujete četku za kožu. Nemojte potceniti moć ove jednostavne tehnike primene vruće i hladne vode.

SLUČAJEVI OBOLELIH

Kod mene je dolazio jedan čovek oboleo od melanoma (raka kože) sa jednom velikom tačkom na svojim leđima. Dva meseca je primenjivao moj 30-dnevni program čišćenja, i iako je osetio poboljšanje, nije bilo nikakvih promena u pogledu raka kože. Dok sam razgovarao sa njim, otkrio sam da nije primenjivao terapiju sa vrućom i hladnom vodom na leđa, jer je smatrao da to ne može podneti, da je to previše jako za njega. Objasnio sam mu da on onda nije radio moj 30-dnevni program čišćenja, već neku svoju verziju tog programa.

Čest je slučaj da deo programa koji oboleli ne rade predstavlja upravo njima najpotrebniji deo programa. Ovom čoveku sam rekao da mora ponovo da uradi isti program, ali ovog puta da ne preskače tuširanje vrućom i hladnom vodom. Pozvao me je nakon tri dana, i rekao mi da mu je rak nestao sa kože baš dok se tuširao vrućom i hladnom vodom. Rak je bukvalno otpao sa njegovih leđa.

Dr Ričard Šulc
Podelite sa prijateljima
  

Nema komentara :

Objavi komentar

name='feedLinksBody'/>