Melatonin - hormon koji podmađuje


Melatonin je hormon pinealne žlezde koja se nalazi u sredini mozga i svoju aktivnost ispoljava isključivo noću. Pinealna žlezda pod okriljem mraka serotonin (hormon sreće) pretvara u melatonin, koji je vrlo važan za očuvanje moždanih ćelija. Održavanje normalnog nivoa melatonina u organizmu može biti veoma korisno za odlaganje nastanka Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i ishemije mozga, odnosno moždanog udara.

Testiranja su pokazala da se može smanjiti i stepen neurodegenerativnih promena u organizmu. Utvrđeno je, takođe, da dovoljna količina ovog hormona pozitivno utiče na raspoloženje, dok njegov nedostatak dovodi do uznemirenosti, zamora i lošeg raspoloženja. Smatra se i da melatonin sprečava srčani udar uzrokovan stresom, tako što smanjuje proizvodnju kortikosteroida koji mogu da oštete srčani mišić.

STARENJE, ISCELJIVANJE I OPŠTE STANJE

Možda ništa nije zaokupilo ljudsku maštu kao potraga za izvorom mladosti. Neki stručnjaci danas ukazuju da su medicinska istraživanja možda u melatoninu obezbedila bar delimičnog kandidata za “sredstvo za podmlađivanje”. Ova mišljenja nastaju iz uviđanja da melatonin može da olakša dnevne napore kojima se naša tela izlažu. Shodno tome nazvan je noćni hormon koji “popravlja i podmlađuje”. Ovi isceljujući i generalno popravljajući efekti melatonina mogu u stvari da pomognu odlaganju nekih promena koje normalno pripisujemo starenju. Postoje drugi dokazi koji ukazuju da melatonin može da pomogne usporavanju procesa starenja. Dobro je poznato da nivo melatonina kod ljudi opada tokom života, kao što je prikazano na slici:

Noćni nivo dostiže vrh kod dece između 1 i 5 godina starosti i postepeno opada tokom puberteta. Do kraja puberteta vrh nivoa melatonina se smanjio za 75%. Nivo nastavlja da se postepeno smanjuje tokom života.

POBOLJŠAVA KVALITET SNA

Izraelski istraživači predvođeni D. Garfinklom su posmatrali efekte melatonina na desetak osoba čija je prosečna starost bila 76 godina. U toku tri sedmice polovini grupe je davano dva miligrama melatonina dnevno, a drugoj grupi je davan placebo. Posle pauze od sedam dana, istraživanje je ponovljeno sa drugom polovinom ispitanika koji su dobijali aktivan melatonin, dok je ostatak dobijao placebo. Rezultati su pokazali porast “efikasnosti sna” dok su osobe na melatoninu. Efikasnost sna je merila ukupno vreme sna kao procenat vremena provedenog u krevetu. Poboljšalo se sa 75% bez dodataka melatonina na 83% uz dobijanje melatonina.

Druga istraživanja su takođe iznela dokaze da melatonin pomaže smanjenju vremena potrebnog da se osoba uspava (19 nasuprot 33 minuta po izraelskim podacima). Garfinkl je sa saradnicima zaključio da melatonin pomaže poboljšanju efikasnosti sna iako nije poboljšao ukupno vreme spavanja; to znači da je osoba trošila manje vremena u krevetu da bi dobila datu količinu sna. Efekti dodavanja melatonina pomažu u slučaju neseanice, naročito kod starijih osoba, smanjuje vreme potrebno za uspavljivanje i poboljšava efikasnost sna ali ne I ukupno vreme spavanja.

SPREČAVA ILI POMAŽE U BORBI PROTIV TUMORA

Melatonin ima i druge osobine u borbi sa rakom. Istraživanja su pokazala da melatonin može da uspori rast ćelija raka dojke. Neki od dodatnih korisnih efekata u oblasti prevencije i lečenja raka mogu da se jave usled imunostimulirajućih svojstava melatonina.

POJAČAVA IMUNITET

Dr Džordž Maestroni (Georges Maestroni) je sa saradnicima iz Švajcarske izvršio zadivljujuće istraživanje koje je razmatralo ključnu ulogu koju melatonin vrši u pogledu imunog sistema. Jedan od njegovih eksperimenata je uključivao dve grupe miševa. Obe grupe su namerno zaražene opasnim virusom, a zatim podvrgnute stresnim situacijama. Jedina razlika je bila što je jednoj grupi ubrizgan melatonin. Rezultati su bili zadivljujući. Na kraju 30 dana, 92% miševa koji nisu primili melatonin je uginulo. Od onih koji su primili melatonin, uginulo je samo 16%. Postojala je upečatljiva petostruka razlika u stopi smrtnosti.

POMAŽE KOD STRESA I POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE

Rad Džordža Maestronia i njegovih švajcarskih saradnika obezbeđuje dokaze da melatonin ima ulogu u smanjenju uticaja stresa na imuni sistem. Izgleda da melatonin takođe ispoljava značajne efekte na druge načine na koje naš um i telo reaguje na stres. Bilo da nas stres ili drugi faktori uvlače u negativno stanje uma, postoje dokazi da melatonin može da igra ulogu u održavanju pozitivnog raspoloženja i gledišta. Važno je napomenuti istraživanje u vezi sa efektima melatonina na poboljšanje raspoloženja. Postoji nekoliko grupa dokaza da melatonin može da doprinese osećanju dobrobiti:

- Neki od najpopularnijih lekova za lečenje depresije, kao što su prozak, zoloft i paksil, povećavaju nivo serotonina, jedinjenja koje pinealno telo (epifiza) koristi za proizvodnju melatonina.

- Niz autopsija na samoubicama je utvrdio značajno manje količine melatonina u njihovom mozgu u odnosu na količinu u mozgovima drugih koji su umrli pri istoj starosti i u isto vreme dana.

KAKO POVEĆATI NIVO MELATONINA NA PRIRODAN NAČIN?

Ono što trebamo znati je da melatonin nije strana supstanca za telo, već prirodni hormon koji se proizvodi u telu i koji se nalazi u određenim namirnicama. Iako su dodaci melatonina imali komercijalni uspeh, postoji još jedna naročito uzbudljiva linija istraživanja u vezi sa ovim hormonom to jest, učimo da možemo da poboljšamo proizvodnju melatonina u sopstvenim telima na prirodan način, bez pribegavanja skupim dodacima.

-Izlažite se dnevnoj svetolsti početkom dana

Jedno od prvih i veoma uglednih istraživanja koje je ispitivalo vezu između dnevnog svetla i melatonina je objavljeno 1988. godine. Istraživači u Finskoj su utvrdili da su pacovi koji su izloženi prirodnoj dnevnoj svetlosti imali značajno viši nivo noćnog melatonina od druge grupe pacova koja je imala podjednaku količinu izloženosti veštačkom svetlu.

Postoji zanimljivo opažanje u vezi sa posebnim potrebama za više sunčevog svetla kako starimo. Razmotrite ove tri činjenice:
- Izgleda da melatonin usporava proces starenja.
- Što smo stariji to manje proizvodimo melatonin.
- Izlaganje prirodnoj svetlosti tokom dana povećava proizvodnju melatonina noću.
 Zaključujemo da u cilju usporavanja procesa starenja, možemo da poboljšamo našu proizvodnju melatonina većim izlaganjem sunčevoj svetlosti, što pomaže odlaganju prirodnog slabljenja proizvodnje melatonina. Sjajna svetlost kao što je sunčeva, takođe može da poveća proizvodnju serotonina tokom dana što zauzvrat može da spreči depresiju i zamor.

-Pre odlaska u krevet izbegavajte izlaganje veštačkom svetlu

Pre više godina je utvrđeno da je noćno svetlo smanjivalo proizvodnju melatonina kod ljudi. Značajno je izbegavati izlaganje svetlosti noću i ujedno ga povećati na najveću meru tokom dnevnih časova. Znamo da nizak intenzitet svetlosti (50 luksa) nije problem, ali da nivo od 500 luksa i više noću značajno umanjuje oslobađanje melatonina. Uzimajući u obzir tu informaciju, poželjno je umanjiti na najmanju moguću meru izlaganje svetlosti noću, a tamo gde je svetlo neophodno u noćnim časovima (na primer, budeći se da bi se koristilo kupatilo) treba koristiti što je moguće prigušenije svetlo.

U zapadnim zemljama, navika ostajanja budnim do kasno noću je generalno povezana sa izlaganjem značajnim količinama svetlosti tokom tih časova. Sa stanovišta proizvodnje melatonina, bilo bi bolje otići u krevet ranije kako bi se iskoristila prednost noćne tame, a zatim rano ustalo.

-Vežbanje poboljšava proizvodnju melatonina

Ranije istraživanje Kara i saradnika je ispitivalo sedam zdravih žena. Oni su utvrdili da je jedan sat vežbanja na sobnom biciklu mogao da udvostruči ili utrostruči nivo melatonina. Druga istraživanja su takođe pokazala da fizičko vežbanje može da poboljša nivo melatonina.

-Jedite hranu bogatu melatoninom

Melatonin je prisutan u mnogim namirnicama. Konzumiranje namirnica bogatih prirodnim melatoninom može da povisi nivo melatonina u krvotoku. Namirnice bogate melatoninom su navedene u tabeli:

 -Jedite hranu bogatu triptofanom

Kao što smo zapazili, triptofan je neophodan pinealnom telu za proizvodnju i serotonina i melatonina. Zbog toga mislimo da je triptofan značajno jedinjenje koje treba jesti u obimnim količinama ako želimo da naš nivo melatonina bude na najboljem nivou.  Istraživanja na životinjama su zaista pokazala da povećane količine L-triptofana mogu da proizvedu četvorostruki porast nivoa melatonina u krvi.

Bogati izvori triptofana su navedeni u tabeli:

 -Vitamin B6 može povećati nivo melatonina

U istraživanjima na životinjama, izgleda da je vitamin B6 neophodan za proizvodnju serotonina iz triptofana. Serotonin je, setićete se, jedinjenje koje pinealno telo koristi za proizvodnju melatonina. Ako je ljudima takođe potreban vitamin B6 za proizvodnju serotonina, povećanje unosa ovog vitamina će pomoći povećanju nivoa melatonina. Bogati izvori vitamina B6 su navedeni u tabeli:

-Uzdravanje od hrane ili gladovanje može povećati melatonin

Utvrđeno je da ograničeni unos hrane kod eksperimentalnih životinja proizvodi mladalački ciklus melatonina i produžava životni vek. Može da postoji niz razloga za ove korisne efekte. Testovi na životinjama pokazuju da u stvari postoji očuvanje pinealne funkcije pri hronično spartanskoj ishrani. U jednom istraživanju, konstantno ograničavanje hrane je umanjilo pad melatonina i nivoa NAT enzima koji se obično javlja starenjem. Na kraju istraživanja, pacovi kojima je dozvoljeno da jedu koliko god su želeli imali su nivo melatonina i NAT-a koji su iznosili samo polovinu u odnosu na one pacove koji su bili retko hranjeni. Međutim, obe grupe pacova su pokazale povišeni nivo serotonina u pinealnom telu. Ovo istraživanje ukazuje da starije životinje gube sposobnost da efektivno proizvode melatonin usled smanjenih nivoa NAT-a koji predstavlja ključni enzim neophodan za pretvaranje serotonina u melatonin. Ređa ishrana teži da očuva deo gubitka NAT funkcije koji se odigrava sa starenjem.

Vaktori načina života koji umanju proizvodnju melatonina:

- Stres
- Kofein (smanjuje proizvodnju melatonina na polovinu u toku 6 sati)
- Alkohol (smanjenje do 41%)
- Duvan

Lekovi i dodaci koji smanjuju količinu melatonina:

- Nesteroidni lekovi protiv zapaljenja
- Beta blokatori i blokatori kalcijumovih kanala
- Lekovi za smirenje i za san
- Vitamin B12 (3 mg na dan)
- Lekovi protiv depresije

Naše rastuće razumevanje melatonina može zaista da promeni način na koji pokušavamo da odgovorimo na često postavljeno pitanje: “Zašto sam toliko umoran?” Kada se borimo sa ličnim zamorom, možemo da se nađemo u situaciji da u mislima pregledamo listu faktora koji utiču na nivo melatonina. Takav pristup može da pomogne većini ljudi da bezbedno povećaju svoj nivo energije, svedu zamor na najmanju moguću meru i iskuse čitav niz drugih dobrobiti.

Podelite sa prijateljima
  

Nema komentara :

Objavi komentar

name='feedLinksBody'/>